09-10-05

Geheim

Een geheim.

Eén van de moeilijkste dingen in het leven van de mens is het opgescheept zitten met een geheim!

Je hebt mensen van het type “Zeg, ik moet u eens iets zeggen, maar je mag het niet verder vertellen!”, daar spreken we hier niet over, want meestal krijg je uit die personen hun vriendenkring binnen de kortste keer langs alle kanten de vraag “heeft hij/zij het jou ook verteld?”. Als iemand mij deze vraag stelt weet ik al dat dit de laatste persoon is om een geheim mee te delen! Maar je hebt ook mensen die na lang wikken en wegen de stap zetten om hun geheim, dat ze niet langer meer voor zichzelf alleen kunnen houden met je te delen.

 

Het bewaren van een geheim is dus één van de moeilijkste dingen, maar je kan het aanleren. Daar ik nooit verslaafd geweest ben aan enige vorm van genotsmiddel en ik dus niet weet wat het is steeds neen te moeten zeggen tegen de verleiding van tabak, alcohol, of laat staan drugs, alhoewel… ik op tijd en stond toch een hoge nood voel aan een goeie vrijpartij! Zou dit dan toch onder de noemer verslavingen vallen? Of is het gewoon een essentiële levensbehoefte? Elke vorm van verslaving aan genotsmiddelen is me dus vreemd, maar ik kan me inbeelden dat het bewaren van een geheim, al dan niet het jouwe als dat van iemand die het je toevertrouwd heeft, het zelfde effect zal hebben als afkicken. Men moet telkens als men de drang voelt het met iemand te delen kunnen zeggen “neen ik doe het niet”. Want wat je werkelijk doet is een ander opzadelen met iets waar jij niet de kracht toe gehad hebt er aan te weerstaan, en je van hem of haar wèl verwacht die kracht op te brengen!

 

Ik herinner me nog toen ik 10 – 11 jaar was, en mijn vader en oudere broer op zondag na het middageten bij het opsteken van hun sigaretje mij soms pushten met de woorden “Allee kleinen, hier neem er ook eentje”. Dom hé! Maar het was toen, en ik denk ook vandaag nog, eenmaal stoer om met een sigaret tussen de vingers te lopen. Ik weet nog dat ik toen op die leeftijd al héél bewust beslist heb nooit te zullen toegeven aan de verleiding van het roken. Onbewust heb ik dus voor mezelf het zwakke imago van de niet roker omgebogen naar het stoere imago van de jongere die tot vervelens toe blijft weigeren mee te doen met het rokend gezelschap door er ook eentje op te steken. Later toen vele van mijn vrienden beseften dat ze een straatje in gesukkeld waren waar ze wel uit zouden willen, maar het hen niet meer lukte, begon ik stilaan de bewondering van derden te voelen.

 

Nu vind ik dat men bij het leren bewaren van een geheim dit op dezelfde manier kan toepassen. Het gevoel van de kick die men krijgt bij het vertellen van iets waarmee men een ander choqueert, wat het gevoel van een geheim vertellen in wezen toch is, ombuigen naar de kick van het eergevoel die je krijgt bij het weten van zoveel geheimen, zowel eigen als gedeelde geheimen die je toevertrouwd werden door iemand die je in vertrouwen genomen heeft, en zijn diepste ziele roerselen met je deelt.

Ik kan het je verzekeren dat je een hele andere kijk krijgt op de wereld. Want eenmaal je omgeving weet dat je iemand bent die men een geheim kan toevertrouwen dan kom je zoveel dingen over de mensen te weten, dat je bijna bij het aanhoren van de dagelijkse roddels steeds meer gaat denken “Mensen toch! Wat zijn jullie kortzichtig, moesten jullie weten hoe de vork werkelijk in de steel zit!!!” Als je dan op bijeenkomsten bent van een groep mensen, is het alsof je de oppervlakkige gesprekken van op een hoger gelegen niveau aanschouwt, want je weet dat die persoon, die met die staat te praten, in werkelijkheid opvallend onopvallend enkel oog heeft voor die andere persoon, waarvan jij misschien de enige in het gezelschap bent die weet heeft van de werkelijke situatie.

Na een tijdje is het alsof mensen waarmee je voor het eerst praat het aanvoelen dat ze jou iets kunnen toevertrouwen, dat ze hun hart eens kunnen luchten bij jou. Zo heb ik bijvoorbeeld al een levensverhaal gehoord van iemand waarbij ik amper twee dagen aan het werk geweest ben. Die man zat met een ongelofelijk geheim en zei me letterlijk “Nu ga ik je iets vertellen, maar ik verwacht dat je het nooit tegen iemand door verteld, ik voel dat ik het bij jou kwijt kan”. Ik heb naar die mens geluisterd, heb er tot nu toe nog met niemand over gepraat, en heb zelfs die mens sedert dien nooit terug gezien.

Maar ik weet zeker dat ik door naar deze mens te luisteren, en hem mijn vertrouwen te schenken, ik een daad gedaan heb waar ik nu nog steeds fier over ben. Ook al kan ik mijn fierheid hierover met niemand delen!!!

 

Grtjs,

midnight sun

21:24 Gepost door Midnight Sun | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Geheimen bewaren ... is een mooie eigenschap die slechts weinige mensen ten deel valt ... !
Ook al kom je daardoor véél te weten zoals je zelf al schreef , maar JIJ hebt het vertouwen dat de mensen je schenken , tenminste niet te niet gedaan en daar mag JIJ terecht FIER op zijn ... :-)

Wens je nog veel succes toe in alles wat je nog doet ... Groetjes, klaverke.

Gepost door: klaverke | 09-10-05

fierheid je deelt ze met ons, ook al vertel je het geheim niet, maar ik voel je fierheid wel.

Gepost door: Rita | 10-10-05

De commentaren zijn gesloten.